10 Kasım 2012 Cumartesi

Bebek Arabası mı Bebek Taşıyıcısı (Kanguru/Sling) mı?



Çoğu kişi için birbirlerine rakip gibi görünmeseler de aslında ikisinin de ana kullanım amacı aynı. Hem bebek arabasına hem de bir bebek taşıyıcısına sahipseniz evden her çıkışınızda karar vermeniz gerekiyor hangisini alayım daha doğrusu bebek arabasını alayım mı, almayayım mı? Çünkü taşıyıcılar zaten çok hafif bebek arabası alıyorsanız taşıyıcıyı da yanınıza alıp bebek arabasının sepetine atıyorsunuz ki arabadan sıkılıp kucak isteyince beliniz kopmasın! Aklıma gelen her kriterde karşılaştırmamı yaptım, sonuca bakınca neden bebek taşıyıcılarımı (bkz dükkan) her gün kullanırken bebek arabasını anca on günde bir kullandığım da anlaşıldı.
Annenin konforu: Kızım 7 kilo, şu anda bebek taşıyıcılarıyla özellikle kangurularla inanılmaz rahatım, bir şey taşıdığımı bile hissetmiyorum ileride ne olur bilemem ama bel fıtığı olan anneler bile rahatlıkla bebek taşıyıcısı kullanabiliyor. Bebek arabasında ise yürüdüğünüz yolda  kaldırım taşları yerinden çıkmamışsa, yolun ortasında park eden araçlar yoksa, geçmenizi engelleyecek çöp kutuları, yol ortasına dikilmiş direkler, elektrik kutuları, işportacılar falan yoksa, yani yol pek şahaneyse, misal Ankara’da öyle bir yol yok! İstanbul’da vardır muhakkak, denizi olan şehirlerde kordonlar vardır. İşte bu durumda araba da son derece konforlu olur. Bu kategoriye Bebek Taşıyıcısı diyeceğim çünkü her ortamda konforlu.
Bebeğin konforu:  Sözlükteki konfor kelimesinin tanımına Sling’de uyuyan bir bebeğin resmi eklenebilir. Her anne bilir ki bebekler kucak ister annesine sarılmak ister, anne kokusu, sıcaklığı ister. Bu nedenle bebek arabası ne kadar rahat, ergonomik olursa olsun bebek yine de kucağı arar. Bu yüzden bir kucağında bebeği bir elinde de boş bebek arabasıyla dolaşan anneleri bolca görürüz. Bebekler için en konforlusu  Bebek Taşıyıcısı.
 Ev içi kullanım: Bebek arabasını evde kullanan da var biliyorum ama her seferinde tekerlek temizlemek işkence bence. Onun yerine ev tipi ana kucağı alınabilir. Bebek taşıyıcılar ise evde en az dışarıda olduğu kadar fonksiyonel. Hani bebeğimiz sürekli kucak istediği için hiçbir şey yapamama, yapışık ikize dönme durumlarımız oluyor ya işte o durumların kurtarıcısı bebek taşıyıcılar. Ev işlerini yaparken bebek taşıyıcısında tutabilirsiniz, sizin yaptıklarınızı ve çevreyi izleyerek öğrenir. Bebeğinizi uyutmak için kullanabilirsiniz, çok bir şey yapmaya da gerek yok atın slingin veya kangurunun içine evde dolaşın kendiliğinden uyuyuverir. Bu kategorinin galibi Bebek Taşıyıcısı.
Eve giriş-çıkışlar: Bebek taşıyıcısı ile hazırlanmak ve çıkmak sadece 5 dakika. Arabada ise açma kapama sepetini boşaltma vs. ile 10- 15 dakikayı buluyor hele evinizin asansörü yoksa veya girişte 4-5 basamak da olsa merdiven varsa orada da arabayı kapatmak ya da kucağa almak gerekiyor. Bu kategoride de kazanan Bebek Taşıyıcısı.
Taksiyle ve Otobüsle (uzun yol) seyahat: Bebek arabası bagaja verildiğinde bebek anne kucağında seyahat ediyor bu durumda bir bebek taşıyıcısı olması hem bebeğin rahatı açısından hem de güvenlik açısından daha iyi. Kazanan Bebek Taşıyıcısı.
Toplu taşıma araçları ile seyahat: Kanguru ile sorun olmuyor, otobüs, metro, vapur her vasıtayı kullanabilirsiniz. Bebek arabasıyla ise toplu taşımayı kullanmak tek kelimeyle imkansız. Bu kategoride kazanan açık ara Bebek Taşıyıcısı.
Uçakla Seyahat: Uçak ile seyahatte, henüz hiç kullanmadığım için bir şey söylemek zor ama bebek arabasının havaalanında uzun beklemelerde vs. çok işime yarayacağını umuyorum. Henüz tecrübe etmesem de kafadan bu kategorinin kazananının Bebek Arabası olacağını düşünüyorum.
Ev gezmeleri: Ev gezmelerinde bebeğiniz sıkıldığında, kucak istediğinde veya uyutmak için bebek taşıyıcıları çok işime yaradı arabayı eve sokamadığımız sürece bir işe yarayamayacağı için bu kategoride de kazanan Bebek Taşıyıcısı.
Park gezileri: Yol boyu etrafı incelemesine fırsat vermek için araba çok uygun bence, aynı şekilde kanguruyu sırta takarak kullanmak da çok uygun bu nedenle berabere diyorum. 
Doğa gezileri ve spor amaçlı yürüyüşler: Bu yürüyüşlerde kanguruyu sırta takarak kullanmak tempo ve rahatlık bakımından arabadan çok daha uygun. Bu kategoride kazanan Bebek Taşıyıcısı.
Alışveriş: Küçük alışverişlerde(bir koşu bakkala gidip bir şeyler almak) tabii ki kesinlikle bebek taşıyıcısı. AVM usulü alışverişlerde ise gördüğüm kadarıyla insanlar bebek arabasını çok tercih ediyorlar. Hatta bir AVM cenneti olan Ankara'da herhangi bir AVM’ye gidip yarım saatliğine etrafı izlerseniz piyasada satılan tüm bebek arabası modellerini görebilirsiniz. Her ne kadar ben şimdiye kadar bebeğimle yaptığım uzun AVM alışverişlerimde kanguruyla çok daha rahat etmiş olsam da bu kategoride berabere sayıyorum. Bu arada AVM’lerin havasız ve kalabalık ortamlarının bebeklerimizin sağlığı açısından için hiç uygun olmadığını, her türlü bulaşıcı hastalık için ideal bir zemin hazırladığını, zor durumda kalmadıkça pek götürmemek gerektiğini de unutmamak lazım.
Alt değiştirme, besleme, bakım vs.: Bebek arabasındayken bebeği mama ile besleyebilirsiniz, kangurunun içinde de emzirmek mümkün. Yani ibrenin yönü bebeğinizi nasıl beslediğinize göre değişiyor. Bebek arabalarında alt değiştirmek de mümkün tabii. Gerçi bir mekandayken herkesin içinde alt değiştirmek çok uygun olmayabilir ama dışarıdayken pekala yapılabilir. Bu kategori berabere.  
Fiyat: En uyduruk bebek arabasına verilen parayla en baba kanguruyu (Ergo, Manduca gibi), üstüne de bir sling alabilirsiniz. Bu kategorinin galibi de Bebek Taşıyıcısı.

3 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
habibahgadbury dedi ki...

Merkur Classic Slant Bar Double Edge Safety Razor - TiG
titanium automatic watch merkur-classic-slant-bar titanium white paint › merkur-classic-slant-bar This is a true titanium frame glasses diamond-edge razor. This razor design and design is available for titanium bolts many different sports or titanium earrings gaming activities.