13 Ekim 2012 Cumartesi

Babywearing (Bebek Taşıma) Haftası



Evet böyle bir hafta var Uluslararası Bebek Taşıma Haftası diye, bizde hala bebeğin omurgasına zarar gelir mi, çocuk içinde boğuluverir mi diye konuşuladursun bebek taşımanın hem anne hem de bebek için önemini anlayan birileri böyle bir hafta tertipliyor. Dünyanın her köşesinden babywearing’i destekleyen gruplar bu hafta için düzenlenen organizasyonlara katılıyorlar ve Bebek Taşıma Haftası Ödülleri dağıtılıyor.
Peki neden bu kadar şamata, topu topu bir bebek bakım ürünü değil mi bu bebek taşıyıcılar? Yani yakında port bebe haftası, hoppala haftası falan da mı kutlanacak? 

Bebek taşıyıcılar sadece birer bebek bakım ürünü, uzun alınacaklar listemizdeki herhangi bir madde değil. Bebek taşıyıcılar anneleri doğum sonrası yaşadıkları hapsolmuşluk hissinden kurtarıyor, eski yaşam tarzını sürdürebileceği yönünde bir umut veriyor. Üstelik bunu yaparken sizi bebeğinizden uzaklaştırmıyor aksine bebeğinizin kalbini kalbinizde hissedeceğiniz kadar yakın tutuyor. Kendinize zaman ayırırken, yapmak istediğiniz şeyleri yaparken başkalarına muhtaç kalmıyorsunuz veya kendi keyfim için bebeğimden uzak kaldım, ilgilenemedim diye vicdan azaplarına da boğulmuyorsunuz. Yeni annenin ne kadar kolay vicdan azabı yaşayabileceğini, suçluluk hissiyle kendini harap edeceğini yaşayan bilir. 

Doğduğunda büyülenip göz yaşlarıyla kucakladığınız bebeğiniz, birkaç ay sonra evde bütün gün kucağınızdan inmeyip,  sizin de ellerinizi bağladığında o büyü kayboluyor, ”uyusa da ben de rahat etsem” diye gözünün içine bakmaya başlıyorsunuz. Böyle olunca birlikte geçirilen vakit de kaliteli olmuyor. Bebeğinizi giyer gibi bebek taşıyıcılarla taşıdığınızda siz de canınız ne isterse yapabiliyorsunuz bebeğiniz de bütün gün pışpışlanmaktan kurtulup sizin yaptıkarınıza katılmaktan etrafı izlemekten zevk alıyor ve kucakta sallaya sallaya saatlerce uyutamadığınız bebek yorulduğunda rahatça bebek taşıyıcısının içinde uyuyuveriyor. Böylece artık birlikte ortak bir hayatı yaşıyor, herşeyi paylaşıyorsunuz. Bu ister yemek yapmak, çamaşır asmak olsun, ister pazara gitmek, yürüyüş yapmak, seyahat etmek olsun birlikte yaşamak ve paylaşmak anne ve bebeği birbirine yakınlaştırıyor. Anne kalp atışını duyan bebekler kendilerini daha güvende hissediyorlar ileride de kolay kolay ağlamayan, korkmayan mutlu birer çocuğa dönüşüyorlar.

İşin bir de sağlık yönü var tabii. İster wrap olsun ister sling veya kanguru, bebek taşıyıcılar bebeğin ağırlığını annenin omuzlarına sırtına hatta beline dağıtarak bebeği daha hafif hissetmelerini sağlıyor, kucakta taşımadaki gibi bel ağrılarınız olmuyor. Bebek için ise tüm omurgasını destekliyor ve özellikle kangurular ve mei tai’ler bacak açık duruş ile bebeğin kalça çıkıklığı riskini azalttığı için ortopedi uzmanları tarafından tavsiye ediliyor hatta kalça çıkıklığı olan bebeklerde tedavi amaçlı da kullanılıyor. 

İşte bebek taşıyıcılar anne bebek sağlığına hem fizyolojik hem psikolojik açıdan bu kadar büyük katkı sağladığı için kutlanan bir haftası var. Haydi biz de kutlayalım!

Hiç yorum yok: