24 Eylül 2012 Pazartesi

4. Ay Doktor Kontrolü



Kızımın dördüncü ay doktor kontrolü yaklaştı. Hangi konular konuşulacak ve ben hangi durumları doktora muhakkak belirtmeliyim diye araştırdım.

Uyku alışkanlığı

Üçüncü aydan itibaren bebeklerin uyku düzenleri biraz da olsa netleşiyor. Artık daha az gündüz uykusu ve 5-6 saatlik aralıksız gece uykusu olması bekleniyor. Bir de uyku eğitimi konusu var tabii bazı anneler bebeklerini sabit bir uyku düzenine alışmaları için yatır-kaldır (cry it out) gibi metotlar uygularken bazı annelerse bu konuyu doğal akışına bırakmayı tercih edebiliyor.

Beslenme düzeni

Artık birçok doktor dördüncü aydan itibaren ek besinlere – tadımlık da olsa – başlanmasını öneriyor. Tabii ek gıdaya geçiş zamanının belirlenmesinde bebeğin gelişimi de önemli bu nedenle ek gıdaya hazır olup olmadığı konusu doktora danışılmalı.

Tuvalet düzeni

Tuvaleti sıklığını doktor sorabilir. Tuvaletinde rek değişiklikleri, sümüksü kıvam gibi farklılıkları muhakkak belirtmek gerek.

Yatarken yüz üstünden sırt üstüne, sırt üstünden yüz üstüne dönme

Tam bu dönemlerde dönme çalışmalarına başlamış olması bekleniyor. Dört aylık bebeğin yüz üstü yatarken kendini kısa süreliğine de olsa dirsekleri üstünde kaldırabilmesi gerekir. Yüz üstü yatarken kafasını hiç kaldıramıyorsa bu durum doktora belirtilmeli.  Her iki yöne dönmeyi tam olarak başarıyla yapabilmeleri genelde altıncı ayı buluyor. Bu gelişimlerine destek olmak için her gün biraz yüz üstü oyun zamanı yapılabilir.

El ve ayak kabiliyetleri

Dört aylık bebekler artık iki elini kavuşturabilir, oyuncaklarını tutabilir. Bir elini diğerine göre çok daha fazla kullanıyorsa bu durum doktora belirtilmeli. Bacaklarıyla da küçük tekmeler atması bekleniyor. Genelde ayaklarını gergin tutuyorsa bunu da doktora söylemek gerekiyor.

Görme ve işitme

Doktor bebeğin sese ve ışığa verdiği tepkileri de ölçecek. Sese veya ışığa tepkilerinin yeterli olmadığından şüpheleniyorsak muhakkak bunu doktorunuza söylemeliyiz. Birçok görme ve işitme rahatsızlığı bu aşamada tespit edildiğinde çok daha kolay tedavi edilebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder