Sadece anne sütü veya formül sütle beslenilen ilk altı ayda bebek ihtiyacı olan herşeyi sütten alıyor, D vitamini hariç. Bu nedenle anne sütüyle beslenen tüm bebeklere doğumdan itibaren d vitamini desteği öneriliyor. Formül süt içen bebekler ise D vitaminini içtikleri sütten karşılayabilir ancak yeterli miktarda aldığından emin olamadığı için doktorlar yine de D vitamini desteği tavsiye ederler. D vitamininin fazlası vücuttan kolayca atılır ve bebeğe zarar vermez - bir şişe D vitaminini kafasına dikmediği sürece tabii :)
Altıncı aydan itibaren bebeğiniz katı gıdalarla tanıştığında ihtiyacı olan vitaminleri bu gıdalardan da sağlamaya başlayacaktır. Bu durumda bazı doktorlar vitamin desteği tavsiye ederken bazıları buna ihtiyaç görmez. Eğer bebeğiniz prematüre veya düşük kiloyla doğduysa veya ihtiyacından daha az anne sütü / formül süt tüketiyorsa ve farkı ek gıdayla kapatamıyorsa, yemesine engel olan sağlık sorunları varsa vitamin desteğine ihtiyaç duyulabilir.
Anne sütüyle beslenen bebekler için annenin beslenme şekli de önemli. Eğer vejataryenseniz doktorunuz size B12, demir, kalsiyum ve omega 3 desteği önerecektir. Anne yeterince sağlıklı beslenemiyorsa sütünün de besleyici değeri düşebilir ama bu çok istisnaidir. Genellikle çok iyi baslenemeyen annelerde bile anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılar ancak bu durumda annenin vücudu kendi ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekmeye başlayabilir. Bu yüzden iyi beslenmediğini düşünen anneler emzirme döneminde, hamilelikte aldıkları vitamin desteğini sürdürebilir.
Bebeğiniz için ihtiyaç duyabileceğiniz destekler:
Demir
Anne sütü de formül süt de demir içerir ancak altıncı aydan itibaren bebeğin demir ihtiyacı 0.27 mg'den 11mg'ye çıkar yani neredeyse 50 kat artar. Bu durumda bebeğinizin yediklerinden ihtiyacı olan demiri aldığından emin olmalısınız. Demir ette, demirce desteklenmiş hazır muhallebilerde ve bakliyatta bulunur. Bu gıdalardan yeterince yemediğini düşünüyorsanız doktorunuza danışarak Ferro Sanol şurup ile demir desteği sağlayabilirsiniz.
D Vitamini
Anne sütünün bebeğin D vitamini ihtiyacını karşılamakta yetersiz olduğu düşünüldüğünden dünyada birçok ülkede bebeklere doğumdan itibaren her gün 400 IU D vitamini desteği tavsiye edilir. Güneşin bol olduğu bir yerde bile olsanız bebeğin ilk altı ayında pek fazla güneşe de çıkmayacağı varsayılarak D vitamini desteğine ihtiyaç duyacağı düşünülür. Yenidoğanların cildi çok ince ve hassastır, bu aylarda güneşle teması ileride kırışıklara ve cilt kanserine sebep olabilir bu yüzden güneşe çıkarken muhakkak koruyucu kullanılmalıdır ama malesef güneş koruyucuları bebeği D vitaminiden de koruyacaktır. D vitamini desteği için doktorunuza danışarak Multi-Tabs kullanabilirsiniz.
B12
Bu vitamin sinir sisteminin gelişmesinde büyük rol oynar. B12 balıkta, ette, tavukta, yumurtada, sütte ve süt ürünlerinde bolca bulunur. Bu gıdaları tüketmeyen emziren annelerin B12 desteği alması gerekir.
Omega-3
Omega-3 bebeğin beyin gelişiminde büyük rol oynar. Anne sütündeki Omega-3 miktarı doğrudan annenin beslenmesiyle ilişkilidir. Omega-3 en çok balıkta ve balık yağında bulunur. Omega-3 desteğinin doğrudan bebeğe verilmesi önerilmez ama yeterince Omega-3 almayan, emziren anneler bu desteği kendileri alarak anne sütündeki Omega-3 miktarını arttırabilirler.